Skolprogram
Besök oss med dina elever och upplev något av våra många skolprogram i naturvetenskap, teknik och matematik.
Den 21 mars uppmärksammade vi "World Glacier Day" och glaciäråret 2025.
UNESCO har utlyst den 21 maj till ”World Glacier Day” hela 2025 till Glaciärår. Syftet är att belysa hur smältande glaciärer påverkar människor, naturen och vårt klimat.
Smältande is leder till förändringar i vattenförsörjning, ekosystem och samhällen världen över. Därför behöver vi hitta smarta lösningar, samarbeta över landsgränser och minska utsläppen av fossila bränslen.
Under Glaciärdagen bjöd vi in skolklasser för att möta forskare från Stockholms universitet som arbetar med glaciärer. Det blev workshops, samtal och frågestunder. Självklart bjöds besökarna också på glass. Forskarna som medverkade samtalade med elever om vad vi kan lära oss från isen – visste du till exempel att vi kan se spår av solstormar från förr i isborrkärnor från Grönland och Antarktis?
Inslag i Lilla Aktuellt om glaciärer och Glaciärdagen (20/3)
Artikel om Glaciärdagen på Stockholms universitets webb
Initiativet till aktiviteterna kommer Stockholms universitet. Följande fick besökarna uppleva.
Vad kan vi lära oss om klimat och miljö från informationen som är lagrad i isen?
Skolklasser fick möta forskare från Stockholms universitet som arbetar med glaciärer. Se en iskärna från Antarktis, mingla med polarforskare och landa i ett MiniGeoSpa. Träffa forskare vid Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet.
Medverkande forskare i aktivitetstorget:
Ninis Rosqvist, läs mer om hennes forskning.
Arjen Stroeven, läs mer om hans forskning.
Florian Mekhaldi, läs mer om hans forskning.
Chiara Paleari, kontaktinfo.
Margareta Hansson, läs mer om hennes forskning.
What can polar ice cores reveal about our climate and the Sun’s history?
Elever fick möta forskarna Chiara Paleari, postdoktor, och Florian Mekhaldi, biträdande lektor och paleoklimatolog. Båda vid Institutionen för naturgeografi , Stockholms universitet. Tillsammans presenterarde de sin forskning genom interaktiva övningar.
Tarfala Forskningsstation ligger i hjärtat av Kebnekaisefjällen, omgiven av mäktiga glaciärer. Vad händer med glaciärerna i Sverige och i världen? Elever fick möta masterstudenten Daniella Lillieroth Charalambous som har utbildat sig i en av Sveriges mest extrema naturmiljöer. Hon berättade om hur det kan vara att arbeta vid en glaciär och vad som finns att lära sig om klimatutvecklingen genom dessa studier.
Arjen Stroeven planerar just nu för sin nästa expedition till Antarktis där han kommer undersöka inlandsisens historia för att förutsäga dess framtid. Med avancerade metoder kartläggs isens förändringar och forskarna letar efter sk ”tipping points” – kritiska ögonblick då isen börjar smälta och höja havsnivåerna. Under två fältsäsonger 2025–2027 samlar de borrkärnor för att förbättra klimatmodeller och hjälpa kustsamhällen att förbereda sig för framtida havsnivåhöjningar.